De Inside Out Methode - Een Innerlijk Kompas voor Leiderschap en Cultuurontwikkeling

In deze blog gaan we dieper in op de eerste vaardigheid die leidt tot meer “Being” - het Innerlijk Kompas! We leggen uit hoe jij het kan inzetten in jouw persoonlijke reis, of jouw reis in leiderschap of cultuurontwikkeling. We bieden praktische voorbeelden van hoe dit kan bijdragen aan duurzame prestaties voor jezelf, jouw, team of organisatie.

In een wereld vol constante verandering en groei is het essentieel om een helder kompas te hebben dat richting geeft aan zowel persoonlijke als professionele ontwikkeling. Vanuit Leadershift Collective helpen wij individuen, teams en organisaties met het uitdiepen van zo’n kompas. Hiervoor gebruiken we een afgeleide vorm van Simon Sinek's “Golden Circle”. Daar vertellen we je straks meer over. Maar eerst de vraag, waarom zou elk individu of organisatie een innerlijk kompas mogen hebben?

Wat gebeurt er zonder (duidelijk) Innerlijk Kompas?

Voor Jezelf en in Leiderschap

Een duidelijk innerlijk kompas geeft richting aan je beslissingen en acties en helpt je trouw te blijven aan je kernwaarden en doelen. Zonder een innerlijk kompas kan je gemakkelijk afdwalen en keuzes maken die niet in lijn zijn met je ware zelf, wat leidt tot ontevredenheid en stress. Met een innerlijk kompas leef je authentieker, ervaar je meer voldoening en ben je in staat om daadkrachtig en gericht keuzes te maken. De routekaart waarop jij een leven creëert vanuit zingeving en geluk. 

Voor teams

Teams zonder een gezamenlijk innerlijk kompas kunnen worstelen met miscommunicatie, gebrek aan cohesie en tegenstrijdige prioriteiten. Met een gezamenlijk "Waarom" en een gedeelde “Hoe” werken teamleden met meer passie en eenheid, wat leidt tot betere samenwerking en sterkere teamdynamiek. Dit verhoogt de productiviteit en maakt het makkelijker om gezamenlijke doelen te bereiken.

Voor organisaties

Bedrijven zonder een helder innerlijk kompas kunnen een zwakke bedrijfscultuur hebben, met lage betrokkenheid en motivatie onder medewerkers. Door de Golden Circle te gebruiken, kan een organisatie haar missie, kernwaarden en doelstellingen duidelijk communiceren. Dit leidt tot hogere betrokkenheid, motivatie en een sterkere verbinding met zowel medewerkers als klanten. De basis voor het binden, boeien en behouden. 

De Golden Circle: Waarom, Hoe, Waar en Wat

Deze methodiek helpt je bij het vormgeven van een duidelijke identiteit waaruit je visie kan ontwikkelen. Dit noemen we de  “inside out”-methode . Het staat aan de basis van manifesteren: het proces waarin je je denken, voelen en handelen heel bewust met elkaar in lijn brengt doordat je jouw “waarom”, “hoe”, “waar” en “wat” met elkaar integreert. Deze puzzelstukjes vormen uiteindelijk een geheel waarop mensen, teams of organisaties in staat zijn om heel concreet te kiezen in wat ze willen en weten hoe daarnaar te handelen. Dit alles leidt vaak tot veel (zelf)vertrouwen en helderheid. Het vormt de basis waaruit jij (persoonlijk) leiderschap kan ontwikkelen; Je weet jezelf sturing te geven en een leven of organisatiecultuur te creëren die bij je past en waar je langdurig geluk en zingeving uithaalt. 

Deze krachtige methodiek, bestaande uit de cirkels  Waarom (Why) Hoe (How), Wat (What) , helpt zowel individuen als organisaties om hun missie, waarden en krachten te ontdekken en te communiceren. Wij voegen de  Waar   (Where)  er nog aan toe, zodat je ook weet waarin je een shift wilt maken. 


Waarom (Why)

Het "Waarom" is de diepere reden waarom je bestaat of handelt. Het is de missie en het doel dat je inspireert en motiveert. Weten wat je missie is, waarom je hier bent, geeft richting en houvast en biedt de basis waaruit je richting kan geven aan een zinvol en gelukkig leven, zowel in privé als professionele ontwikkeling. Het is jouw hogere doel waar je naar streeft, maar tevens bij jezelf kan checken of je deze missie nu al leeft. Dit geeft voldoening en rust in het moment, en geeft richting en perspectief voor de toekomst. 

Nu je er toch bent; heb jij een hoger doel in het leven? En zo ja, wat is dat dan? 

Hoe (How)

Het "Hoe" beschrijft de  kernwaarden  en  kernkwaliteiten  die je hanteert en inzet om je "Waarom" te realiseren. 

Kernwaarden 
Je kernwaarden  zijn je innerlijke drijfveren, iets wat je heel belangrijk vind in het leven. Iets waar je voor staat, iets waar je voor gaat.  Stel jezelf de vraag; vanuit welke waarden wil ik leven en werken, en welke waarden wil ik eigenlijk creëren omdat ik geloof dat dit de wereld een betere plek maakt?  Voor zowel individu als organisatie  creëert het richting en het fundament waaruit je beslissingen neemt. Ook kan het worden vertaald naar concrete gedragsregels en doelstellingen binnen teams en organisaties. (Lees meer over het uitdiepen van je kernwaarden in  deze  blog.) 

Reflectie: Waar sta jij voor? Vanuit welke waarden wil jij “zijn”? Wat zijn jouw “voorwaarden” waarop je wilt leven en (samen)werken? Kan je er 3 benoemen? 

Kernkwaliteiten
Kernkwaliteiten zijn jouw persoonlijke karakteristieken. Het is datgene wat je typeert en waar je goed in bent. Het is iets wat je natuurlijk afgaat en waar je energie van krijgt als je het doet. Iets dat wanneer je het inzet, jijzelf niet alleen blij wordt, maar jouw omgeving ook, omdat het anderen ook energie geeft en jouw toegevoegde waarde zien. Het gaat om de vraag: Wat heb ik te geven? Welke krachten wil ik inzetten om mijn missie te behartigen? Het is belangrijk om inzicht te hebben in dit stukje ‘hoe’, omdat het je in staat stelt te kiezen voor een leven waarin je deze kwaliteiten bewust kan inzetten. Winnen voor jezelf en winnen voor anderen. (Lees meer over het uitdiepen van je kernkwaliteiten in  deze  blog)

Wat gaat jou van nature goed af? Wat word je blij van als je dat doet? 

Waar (Where)

De "Waar" onderzoekt de context waarin je je missie wilt behartigen en je waarden wilt creëren. Waar wil je jouw kwaliteiten inzetten en je waarden realiseren? Voor een individu kan dit betekenen dat je je missie wilt vervullen in een specifieke interessegebied, sector, of omgeving, terwijl een organisatie zich kan richten op een bepaalde doelgroep, markt of community. Denk bij het “waar” ook aan de SDG’s (Sustainable Development Goals) die we eerder hebben besproken in  dit  artikel. 

Aan welke SDG wil jij het liefst bijdragen? En waarom? 

Wat (What)

Het "Wat" omvat de manifestatie van jouw “why”, “How” en “Where”. Dit is wat je gaat “doen”. Het kan specifieke producten of diensten omvatten die je aanbiedt, of de functie of rol die je wilt vertegenwoordigen, of concrete acties die je gaat ondernemen. De "Wat" vormt zich vaak vanzelf uit de "Waarom", "Hoe" en "Waar". Men weet waarom je leeft en werkt, hoe en waarin je wilt leven en werken. 

Bekijk hieronder een heel bekend filmpje van de bedenker van de Golden Circle: Simon Sinek.

De positieve impact van een Innerlijk Kompas

Voor Jezelf en in Leiderschap

Het creëren van je persoonlijke Golden Circle helpt je om een duidelijk innerlijk kompas te ontwikkelen. Dit kompas geeft richting aan je beslissingen en acties en helpt je trouw te blijven aan je kernwaarden en doelen. 

Voor Teams

Teams kunnen de Golden Circle gebruiken om hun gezamenlijke missie en waarden te definiëren, wat leidt tot betere samenwerking en meer cohesie. Door een gemeenschappelijk "Waarom" te hebben en waarden te vertalen naar concrete “Rules of Engagement”, werken teamleden met meer passie en eenheid, wat leidt tot betere resultaten en een sterkere teamdynamiek.

Voor Organisaties

Bedrijven kunnen de Golden Circle gebruiken om hun bedrijfsidentiteit te verduidelijken en een sterke bedrijfscultuur te ontwikkelen. Deze duidelijkheid helpt medewerkers te begrijpen waarom hun werk belangrijk is, wat leidt tot hogere betrokkenheid en motivatie. Klanten voelen zich meer verbonden met het merk omdat het niet alleen gaat om de producten, maar om een groter doel. Het helpt zowel in interne als externe communicatie, waarbij je zowel klanten als medewerkers kan binden, boeien en behouden. 

Bewust Leven en Werken van Binnenuit

Leven en werken naar wie je in de kern bent. Ik noem het synchroniciteit ervaren. Mijn ervaring is dat mensen en organisaties die synchroniciteit ervaren, werken vanuit flow, plezier en ongekende motivatie en vertrouwen om toe te werken naar (gezamenlijke) doelen. Leiders en teams die gezamenlijk eenzelfde missie voelen en vanuit dezelfde waarden opereren, ervaren een hogere mate van vertrouwen in zichzelf en anderen, durven met elkaar het dialoog en confrontatie aan te gaan, creëren hoge mate betrokkenheid bij zichzelf en anderen en pakken verantwoordelijkheid.

Mijn ervaring is dat dit alles leidt tot een beter functioneren waaruit betekenisvolle resultaten makkelijker bereikt worden en je gezamenlijk van wens naar werkelijkheid komt. Ook omdat het doel zo helder is, blijkt het makkelijker om prestaties te erkennen en waarderen, omdat je duidelijk weet waar je elkaar op te erkennen en waarderen hebt.

Ook kan je er bewust mee aan de slag om te zorgen dat je meer inside out gaat leven en (samen)werken. Vanuit een heldere “Why”, “How” en “What”, kan je namelijk concrete doelen en acties definiëren. Het is de basis waaruit je een heldere visie kan ontwikkelen op de toekomst van jou als persoon, of de reis van jouw organisatie. Dit stuk gaat over visievorming, strategieontwikkeling en doelgericht acties koppelen richting gewenst resultaat. Dit is een onderdeel wat terugkomt in de tweede dimensie van het IDG framework “THINKING”, en daar komen we later op terug.

Hieronder lees concrete stappen die je als individu, team en organisatie kan zetten:

Aan de slag met het Innerlijk Kompas

Voor Jezelf en in Leiderschap

  • Ontdek je Waarom: Reflecteer op jouw essentie, jouw missie. Wat kom je hier eigenlijk doen? 
  • Definieer je Hoe: Identificeer je kernwaarden en kernkwaliteiten. Wat zijn jouw belangrijkste waarden? Waar ben je goed in en wat geeft je energie?
  • Bepaal je Waar: Denk na over de context waarin je je missie wilt vervullen. In welke sector, omgeving of gemeenschap wil je werken? Welke SDG? 
  • Actieplan: Formuleer concrete doelen en acties die in lijn zijn met je "Waarom", "Hoe" en "Waar".

Voor Teams

  • Gezamenlijke Missie: Faciliteer sessies waarin teamleden hun persoonlijke missies delen en een gezamenlijke missie definiëren.
  • Waarden en kwaliteiten: Identificeer en communiceer kernwaarden die het team gezamenlijk belangrijk vindt en maak elkaars kwaliteiten bespreekbaar en zichtbaar. 
  • Rules of Engagement: Vertaal waarden naar concrete gedragsregels en doelstellingen.
  • Teamdoelen: Stel gezamenlijke doelen op die de missie en waarden weerspiegelen.

Voor Organisaties

  • Bestaansrecht: Organiseer visie- en strategie sessies om de missie, kernwaarden en doelstellingen van de organisatie te definiëren.
  • Cultuurontwikkeling: Zorg ervoor dat elke medewerker de missie en waarden begrijpt en zich ermee identificeert.
  • Verbinding en Betrokkenheid: Creëer programma's en activiteiten die de missie en waarden versterken en medewerkers motiveren.
  • Communicatie: Gebruik de Golden Circle om zowel intern als extern te communiceren, waardoor klanten en medewerkers zich verbonden voelen met het grotere doel.

Conclusie

Simon Sinek's Golden Circle is een krachtig instrument voor zowel persoonlijke als professionele ontwikkeling. Door te beginnen met het "Waarom" en vervolgens het "Hoe" en "Wat" te definiëren, kunnen individuen, teams en organisaties een duidelijk kompas creëren dat richting geeft en inspireert. Dit leidt tot meer authentiek leiderschap, betere samenwerking en duurzame prestaties. Of je nu een leider bent die zijn team wil inspireren, een individu die zijn eigen pad wil vinden, of een organisatie die haar cultuur wil versterken, de Golden Circle biedt de structuur en inzichten die je nodig hebt om duurzaam te groeien en succesvol te zijn.

Jezelf, leiders en organisaties en uiteindelijk de wereld, hebben er dan ook baat bij om ieder vanuit een innerlijk kompas te laten werken en leven. Er ontstaat synergie. In jezelf en naar de wereld daarbuiten. Ieder vindt bij wijze van spreken zijn eigen plek, waaruit het van eigen kracht en positie uitgaat, en we daarmee direct en indirect als collectief bijdragen aan een mooiere wereld. 

Reflectie: Hoe zit het met jouw innerlijk kompas? 

In hoeverre is jouw bedrijfscultuur gebouwd op een stevige fundatie vanuit een innerlijk kompas? 

Hulp nodig bij het neerzetten van een heldere visie en strategie?  Neem contact met ons op,  we helpen je graag. Of  klik  hier  voor meer informatie.

Ben je als leider klaar om jouw eigen Being en jouw innerlijke kompas te ontdekken?  Ga met ons mee op “Expeditie Being”: een 3-daagse wandeltocht over de Limburgse Dutch Mountain Trail.   Ontdek wie je echt bent, wat je drijft en hoe je vanuit eigen kracht richting kunt geven aan een gelukkige en zinvolle toekomst.

We nodigen je uit om verder te gaan op deze ontdekkingsreis. In de komende artikelen en blogs duiken we dieper in op de andere dimensies en onderliggende vaardigheden. Daarbij bieden we praktische tips om deze te ontwikkelen. De tweede dimensie is "Thinking". Liever luisteren in plaats van lezen?  Luister hier naar onze podcast!