
Langetermijn visie en oriëntatie heeft een significante impact op ons welzijn en onze prestaties
De meeste mensen kennen het wel: van leuke en inspirerende (als je geluk hebt) heisessies waarin je met elkaar enthousiaste plannen maakt en ideeën bedenkt voor de toekomst. De heisessie is voorbij, iedereen wordt weer opgeslokt door de dagdagelijkse zaken en na enkele weken ben je weer vergeten wat er ook alweer was afgesproken. De meeste plannen blijven plannen en komen nooit van de grond. Het is een typisch geval van korte termijn denken waarbij het ontbreekt aan een visie en oriëntatie op de lange termijn.
“Leiders en bedrijven die overwegend korte termijn denken, geven de voorkeur aan korte termijn resultaat boven lange termijn stabiliteit en groei.”
Begin met het einde voor ogen
De vaardigheid lange termijn oriëntatie en visievorming is lang niet alleen relevant en belangrijk in de zakelijke context. En zeker ook niet alleen voor directeuren en bestuurders van organisaties. Het vermogen om je op de lange termijn te oriënteren en het creëren van een visie die verder gaat dan enkele jaren, helpt je ook in het maken van betere en duurzame beslissingen in je eigen leven.
Het vermogen om een visie te ontwikkelen op de lange termijn betekent dat je je kunt voorstellen hoe je wil dat je leven eruitziet over 30, 40, 50 jaar. Maar het gaat zelfs verder dan dat. Je denkt zelfs na over wat je achter wil laten op het moment dat je doodgaat. Welke beslissingen neem je nu die invloed hebben op de ontwikkeling van je kinderen en de ontwikkeling van hun kinderen.
Stephen Covey, een van de grondleggers van persoonlijk leiderschap, beschrijft in zijn bekende boek De 7 eigenschappen van effectief leiderschap de eigenschap "Begin met het einde voor ogen." Dit gaat over het hebben van een duidelijke visie en een doelgerichte aanpak. Het betekent dat je bewust leeft en handelt vanuit je diepste waarden en lange termijn doelen, zodat elke stap die je zet je dichter bij je uiteindelijke bestemming brengt.
De impact van een lange termijn oriëntatie oefening op de prestaties van studenten
Op een universiteit in de Verenigde Staten is een experiment uitgevoerd onder eerstejaars studenten waarin zij uitgedaagd werden om een visie uit te schrijven over hoe zij willen dat hun leven eruitziet over circa 5 jaar. WAt hebben ze da nbereikt? Hoe ziet hun sociale leven en hun carierre eruit? Etc. Wat bleek: de studenten die een visie hadden geformuleerd presteerden significant beter dan de studenten die dit niet hadden gedaan. De cijfers werden beter en minder studenten stopte met hun studie naar het eerste jaar. Het toont aan hoe belangrijk het is om een concrete visie te formuleren voor je eigen toekomst. Klik hier voor het volledige artikel.
Drie manieren om jezelf te oriënteren voor de (zeer) lange termijn
Hoe kunnen we leren om na te denken over en te plannen voor een betere toekomst op de lange termijn ... zoals, op het niveau van onze kleinkinderen? Ari Wallach deelt drie tactieken voor het denken voorbij het nu:
Transgenerationeel Denken (Transgenerational Thinking Ethics)
Transgenerationeel denken verwijst naar de ethiek en verantwoordelijkheden die we hebben ten opzichte van toekomstige generaties. Het houdt in dat we beslissingen nemen en plannen maken met een lange-termijnvisie die niet alleen gericht is op het huidige welzijn, maar ook op de impact die deze beslissingen zullen hebben op toekomstige generaties. Dit betekent het overwegen van de effecten van onze acties op kleinkinderen en verder, en het streven naar duurzaamheid en rechtvaardigheid over meerdere generaties.
Toekomstdenken (Futures Thinking)
Toekomstdenken is het vermogen om vooruit te kijken en mogelijke toekomstscenario's te verkennen. Dit omvat het ontwikkelen van een systematische benadering voor het begrijpen van trends, onzekerheden en potentiële veranderingen die de toekomst kunnen beïnvloeden. Het richt zich op het identificeren van lange-termijnkansen en -bedreigingen, en het voorbereiden op verschillende uitkomsten door middel van strategische planning en anticipatie.
Telos Denken (Telos Thinking)
Telos denken, oftewel "denken over het doel" (to what end?), betreft het nadenken over het uiteindelijke doel of de uiteindelijke waarde van acties en beslissingen. Het richt zich op het begrijpen van de diepere betekenis en doelen achter wat we doen, en vraagt zich af welk groter doel of welke eindbestemming we willen bereiken. Dit helpt bij het formuleren van langetermijndoelen die meer betekenisvol en doelgericht zijn, en bij het afstemmen van strategieën en acties op die fundamentele waarden en doeleinden.
Bekijk hier zijn verhaal in 13:42 minuten waarin hij ook praktische en inspirerende voorbeelden geeft die tot de verbeelding spreken.
Reflectie oefening: ontmoet de 90-jarige versie van jezelf
Een sterke reflectieoefening voor het creëren van een lange termijn visie is de oefening: ‘ontmoet de 90-jarige versie van jezelf’. Het is een oefening die je helpt om stil te staan bij je hoop, dromen, prioriteiten en waarden door jezelf voor te stellen op je 90e verjaardagsfeest. Klik op deze link voor de volledige oefening die staat beschrijven op de IDG-tools website.